Letterpress

Letterpress /
Polymeer
weekend

Letterpress is de Engelse benaming voor boekdruk. En met de polymeertechniek  is het mogelijk om digitale bestanden om te zetten in drukplaten. De ideale cross-over dus, tussen digitaal en analoog. Ontwerp het met je computer, en druk het af op de ambachtelijke drukpersen! Geschikt voor geboortekaartjes, uitnodigingen en illustraties die niet op een andere manier vervaardigd kunnen worden. 

Zaterdag en zondag 10.00 – 16.30

Kosten € 250,- incl materiaal

Eerstvolgende datum 13/14 april 2019

 

 

 

Tijdens een weekendworkshop letterpress/polymeer maak je kennis met de basisbeginselen van het handzetten met loden en houten letters, de mogelijkheden van de verschillende drukpersen, en met de polymeermachine. Je leert welke bestanden geschikt zijn om films mee te maken, en hoe de machine werkt. Daarna kun je experimenteren met combinaties van polymeer-plaatjes en bestaande houten en loden letters.

Er zijn verschillende soorten polymeer. De variant met de metalen onderlaag is het meest geschikt om een präge in het papier (‘debossing’) te maken. Onze persen zijn niet heel geschikt voor ‘embossing’: dat is de methode waarbij de vorm bovenop het kaartje komt te liggen. Er bestaat veel verwarring over deze termen, neem vooral contact op als je twijfelt. Daarnaast bestaat er een plastic variant, en de stempel-variant, waarmee je zelf stempels maakt.

Na het volgen van de workshop kun je met een werkplaatskaart aan de slag in de werkplaats. Bijvoorbeeld op de handdegel, die veel gebruikt wordt voor visitekaartjes en geboortekaartjes. Daarbij zul je in het begin nog extra hulp nodig hebben. Let op dat je jezelf niet meteen een grote productie met een deadline op de hals haalt. Drukken is een vak, en vergt tijd en aandacht.

Let op: Het is voor deze cursus een pré om enige handigheid te hebben met grafische programma’s, bij voorkeur Illustrator of Indesign. Als een bestand niet aangepast is volgens de door ons aangeleverde voorwaarden, kan het niet gebruikt worden.

Daphne Holthuizen schreef een leuke blog over haar ervaringen tijdens een letterpress/polymeer-weekend.