28 september 2018

Droge naald
diepdruk

Wanneer is het?

Start: vrijdag 28 september

Vervolg: 5/10, 12/10, 19/10, 2/11/, 9/11

Tijd: 19.00 – 21.30

Kosten: € 235,00 inclusief materialen

Zes avonden aan het werk met diepdruk – om te beginnen met de droge naald-techniek, een manier van diepdruk waar geen zuren aan te pas komen. Tekenen, krassen, ininkten, afslaan, en afdrukken!

Daarna maak je ook kennis met het lijnetsen en de aquatint methode. Daarbij wordt kopersulfaat toegepast. Omdat GWA buiten de cursus om liever niet met deze middelen werkt, is het niet mogelijk na de cursus hier verder mee te werken. Dat kan wel bij andere ateliers, zoals AGALAB.

Voor wie na deze cursus toch ‘echt’ aan de slag wil met etsen bij GWA, zijn we op dit moment hard aan het werk om het elektrolytisch etsen te implementeren. Een methode waarbij de lijn in de plaat tot stand komt door middel van zwakstroom en water. Milieu-vriendelijk, en met even goede resultaten als het traditionele etsen met zuren. Voor deze workshops, die toegankelijk zijn voor deelnemers van bovengenoemde cursus, zijn nog geen data bekend. Op de hoogte blijven? Laat het ons weten!

Algemeen:
Bij diepdruk worden de dieper gelegen delen, ingekrast met een naald, afgedrukt. Een techniek die onder meer door Rembrandt werd gebruikt. Nadat de afbeelding op de plaat van zink of in de sheet is aangebracht, breng je inkt aan op het gehele vlak. De volgende stap is het ‘afslaan’ van de inkt. Drukken gebeurt op een van de etspersen. Door de enorme druk van de rol, en doordat het papier van tevoren vochtig is gemaakt, wordt de tekening overgenomen op het papier.